Thursday, November 10, 2016

Kembali

Assalamualaikum..HellOo..Moshi-mOshi

Lama sudah tidak berlari-lari laju di meja keyboard
Tangan ini sudah keras dimamah usia

Apa cerita terbaru agaknya Cikberlarijauh ni yea??
Cukup untuk dikhabarkan...sudah bertukar angin kerjaya
Ke tempat yang dulu kawasan berlari sahaja
Kini hampir 5/7 hari melangkah dibumi yang sama
Memanjat tangga ke tingkat 10 perkara biasa


Dan gunung-gunung masih menjadi feberet penglipur lara
Menghirup udara segar kurnian-Nya
Belum lagi berjumpa pemilik sebelah sayapnya
Tak perlu berduka, ketetapan Allah itu harus yakin dan percaya
Hadapi hidup dengan muka manis tersenyum jua
Jom mengejar kemanisan hidup yang diberi seketika cuma

Syukuri nikmat 'travel' selagi boleh
Lokasi: Mt.Prau Credit : Razreen Ashraf






Saturday, August 3, 2013

YeahooO..dapat bonus raya!!

Salam Penghujung Ramadhan

Amacam, korang dapat brape banyak bonus raye dari boss?? Govern dapat RM500..yang swasta lagi masyuk kot..dengar cite member dapat half gaji ..pergh masyuk! Raye sakan la kan.

 Cik Runaway dpt brape??

Wuargh...tahun nie xde bonus...sodih ke? Opss..nope! Sebab big boss bagi bonus berganda . Bonus berkekalan nie. Nak tau ape?

Malam Lailatulqadar....pahala amalan seumpama 1000 bulan..~fuhhh!! Lagi masyuk!!




Firman Allah s.w.t:

“Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Qur’an) pada malam kemuliaan (Lailatul Qadr). Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan (Lailatul Qadr) itu? Malam kemuliaan itu (Lailatul Qadr) lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Rabbnya untuk mengatur segala urusan. Malam itu penuh kesejahteraan sampai terbit fajar”. (Al-Qadr: 1-5)


Itula Cik Runaway nak share cket nie....perkongsian yang mungkin dapat dimanfaatkan bersama.
Dalam bulan Ramadhan  nie, banyak sangat hikmah dan kelebihannya. Lagi-lagi syaitan diikat , so xde sape yang dok ganggu gugat iman kita melainkan hawa nafsu sendiri..apalagi grab la peluang yang tinggal berapa hari ni je.

Rasenyer ramai dh tau ganjaran bulan Ramadhan nie, tapi melepaskan peluang yg datang setahun skali nie sebab terlebih excited nak RAYA...kan..kan?? Hehe..mane taknyer, SALE sini sane..BAZAR RAMADHAN lagi...eh..BAJU RAYA kaler ape taun nie..hurm, nak buat KUIH RAYE lagi...pergh..godaan nak raye lagi hebat dari godaan syaitan tu~

Hawa nafsu je tu...tau la raye setaun sekali jugak, tapi jangan terlepas ganjaran yang legi besar nie! Kalo pahala tu digambarkan dalam wang ringgit dan harta bende pasti ramai yang tak nak lepaskan peluang buat amal kan!

Cik Runaway tulis entry nie more untuk ingatkan diri sendiri. Bile dengar ustaz bagi ceramah, tersedar la pulak...tak tau la sempat jumpa tak Ramadhan tahun depan.  Pahala di bulan mulia nie banyak, moh tgk list nie camno nak dapat bonus berganda :

  • Pahala ibadah sunat seperti pahala ibadah wajib, pahala ibadah wajib 70 kali ganda. Lakukan yang wajib yang sunat dipraktiskan. 
  • Banyakkan sedekah, raikan anak yatim dan orang miskin/kurang kemampuan
  • Raikan kaum keluarga, jiran-jiran dan sahabat handai dengan memberi makan ketika berbuka
  • Solat terawih berjemaah
  • Banyakkan berzikir dan beristighfar , mohon keampunan Allah
  • Solat sunat tahajud, hajat dan taubat. Kalo masjid atau surau buat Qiam, join la.. dapat pahala sunat + berjemaah tu!
  • Baca al-Quran , fahami dan amalkan. Jangan nak khatam Quran je tau, hayati maksudnya.
  • Banyakkan baca tahlil..selain kita dapat pahala, pahala bacaan kite tu dapat disedekahkan kepada yang telah tiada. 
  • Kurangkan bercakap, hindari group mengumpat dan bercerita perkara melalaikan, banyakkan sabar .

Banyak je amalan yang boleh kite lakukan dibulan Ramadhan nie, seperti bulan yang lain. Bezanya, pahala amalan di bulan Ramadhan nie berganda-ganda. Kalo main bowling tu dia punyer tag kalo strike DOUBLE..TURKEY..gitulah, kite pown  kene AIM..TARGET and get the rewards. Nak dapt bonus banyak, kene la perform..yea dok. 

Senang je sebenarnya nak dapat ganjaran  nie...yang susahnyer kene rajin dan istiqomah je nak dapat. Kalo bagi perempuanyang  period, xde hal la nak kumpul pahala walaupown xdapt solat. Berzikir, istighfar, lakukan kebaikan macam kejut suami/keluarga bangun malam untuk solat sunat pown dapat pahala. Semua orang layak untuk dapat Lailatulqadar..tetapi, kenelah yakin,istiqomah dan sunguh-sungguh ibadat kerana Allah. Niat dan tindakan yang betul tu penting. Bukan niat je , tapi tak buat apa-apa. Atau bangun malam tapi tak solat sunat..rugi woO~

Harap-harap kite dapat la jumpe Lailatulqadar ..Insha Allah, moga Allah permudahkan urusan kita.
Laju-laju kumpul pahala dibulan Ramadhan, banyakkan sedekah, amal ibadah dan mohon keampunan..yang dok pasang niat macam2 tu..time nie kite mintak banyak2 kat Allah..terutama time sujud terakhir waktu solat. Moga Allah kabulkan. 

Cik Runaway powm memang banyak hajat nie, tapi xbleh la citer kat sini hajat nyer kan...kite karang skrip kat Allah la. Baru lah tenang jiwa bercerita dengan al-Khaliq. 

Jom beramal...redeem bonus anda sebanyaknyer!! Insha Allah, mane tau lepas raye dapat tengok hasil rewardnyer  kan..kan?? Kun Faya Kun!


P/S:  Masih ade peluang memburu Lailatulqadar. Jangan lupe baca doa di atas tiap-tiap malam yea~
Moga diberi keampunan Allah s.w.t dunia dan akhirat dan mati dalam Husnul Khotimah. Amin.




Tuesday, July 9, 2013

RAMADHAN 1434H



Rasulullah S.A.W said:

"When the month of Ramadhan starts, the gates of the Heaven are opened and the gates of Hell are closed
and the devil are chained"

10 July 2013. First day of Ramadhan ~

Sunday, July 7, 2013

Running Before Ramadhan

Feel good today ??
Yeah....NTV7 Feel Good Run...



Like what i said before, my passion to run lead me to join this event which was held at Sri Pentas Utama, Bandar Utama. Luckily, I managed to arrive there less than 20 minutes. Yeah..of course, I ride my motorcycle with less than 100km/h as it was chill air during the early morning.Why so hurry as a few car during weekend and early morn..and I follow my GPS advice > Miz. Nadia as she gave totally usable info!Thanks Nad. I had a bad experienced finding a way ~

As I'm  realize that I'm potentially to lost in finding way. Lol~  I should know this earlier as i was lost during went back from Bukit Jelutong after attended an interview. I took the WRONG lane and half of my tank reduced..good job Cik Mizrunaway. Fuhh..but at least now I knew where are  IOI Mall, Puchong, Bandar Kinrara, Taman Puncak Jalil and a few road that I might remember after this...it was a great journey  that took me to squeeze  between car, lorry and buses, it was totally SCARED even I'm used to it!

Back to Feel Good Run, my performance are not very good as I'm not prepared to run for 15km. I didn't do  any exercise or training to level up my stamina. Thus, 1.5 km before finish line , I just walked and my leg start to cramp. Alhamdulillah, I managed to finish the running  and earn my medal and cert. I would like to share an advice which might be useful to u..runners~
  • Runners will always run forward not backward. You will realize you are far from others whether you slow your run or others run faster than you. Keep running , if others can so do you
  • Synchronize your breath and your pace. Frequent training will help you to sync your pace with your breathing. I'm not sure for others, but during school time I managed to finish cross country as earlier runners  as I applied this technique. I tried to practice it on the day, but my stomach start to sing as i was really hungry that time. 
  • Take a light meal such as bread or banana. Running with empty stomach will results your body to easily exhausted. I learn the lesson  during the running~
  • If you bring a bag during running , make sure it was fit to your back. Carrying a bag results back pain and distract your focuses during running. Suggested  to buy running backpack or running waist pack.
  • Go to toilet to pee or poo before running. You are lucky if you  find petrol station  or public toilet along your  running route. If not, you will torture your kidney to turn your urine to sweat.   
  • Stretching is most  important before and after running to reduce chances of muscle pain and other pain that you might suffer after running.

    All that advised are referring to me. Muahahaha...I will remember to practice all that for the next marathon~Preparing for Ramadhan..hope to re-energize my body with fasting and earn extra reward! 

p/s: I managed to climb a tall wall for VIPER CHALLENGE!! It was awesome! Adventurous !I wish I could  join the event...but who want to be my team?

Thursday, July 4, 2013

Run Away Girl~

Assalamualaikum....Moshi-moshi=)

Jom berlari....huhu..Cik Runaway nie x konsisten berlari sejak 2 menjak nie, tapi semangat tu memang ade..bak kate uncle  omputih NEVER STOP RUNNING.

 23 June aritu sempat la join PERODUA Running For A Reason kat Dataran Putrajaya. Hehehe..kali nie xsesat ok. Petua nyer..jangan cuak sangat n rancanglah perjalanan anda. Tapi xde la awal sgt pown...kihkih, sebab kne beratur panjang nak amik race kit. Hurm..nie Cik Runaway nak citer sikit nie..bukan nak mengumpat yea, tapi as an organizer yg namanya agak well-known, patotnyer xde masalah la dgn management kan. Tapi agak kureng puas hati cket, sebab peserta kne beratur panjang  pagi tu sebab nak collect race kit and kaunter yang dibuka hanya 2 or 3 JERK~

Diorang bagitau ada masalah dgn system online  diorg pagi tu, so lambat nak semak registration...tapikan  kenapa lah diorg xprepare backup plan- offline list dalam laptop or printed list . Kalo difikirkan logic, penganjur mesti dh ada list sape yg xcollect race kit lagi sebab diorg buat collection race kit a week before~cik Runaway xsempat nak amek...muahaha.
Disebabkan masalah sekecik tu je, ramai gak la yang lari xpakai nu bib and tshirt yg Owesome tu~

Cik Runaway join nie sebb suke sgt  lari sebab good for my health and passion yg mendalam bab sukan nie.. Walaupown xsempat nk stretching or warm up pagi tu sebab slalunyer pegi event yg kecik pown, registration nie cepat je, so bleh la buat regangan b4 lari....hasilnya kakiku sakit2 dan lenguh2 lepas lari.

Huh, pagi tu yg buat Cik Runaway meruap2 nie, dah abis lari 15KM then nk g collect TShirt , slOow jugak diorg buat keje...hurm, dh la penat berlari then kne tgu pulak diorg nie nak cari number dlm list. Hilang pahala mengutuk dalam hati tau.... Haish..sabor yolah. Buat pengajaran la yea buat penganjur lain...


-xcited bergambar di waktu jerebu-

Apepown, memg enjoy lari aritu sebb memg ramai yg join + ada persembahan gendang yang best!
Dapat la tgk Orangeman yg host hoohaa Asia tu ..hehehe...kalO korang berminat nak join marathon or running event  kat  Malaysia n negara2 jiran , register la kat site tu. Mane tau Cik Runaway dapat la geng nak join event larian, sebab sekarang nie LONE RANGER je..huhu

p/s: kawan Cik Runaway dh banyak join Marathon and Trail Running..sgt jeles tgk dia post medal yg banyak!! Nak jugak....


Saturday, June 15, 2013

SCFR 2013 Lari Lari Beramai-ramai

26 Mei 2013, selepas subuh yang dingin...kelihatan seorang minah rider berkasut purple, berjaket hitam merentas highway PLUS dengan kelajuan 120km/j....destinasinya, Dataran Gemilang, Putrajaya.

Pergh.....semangat berlari punya pasal , Cik Runaway sanggup tu naik motor pepagi ke Putrajaya  sebab flag off pkul 715am. Hari sebelumnya dh training kat KBS, so kne la buktikan kemampuan membakar lemak dengan berlari 8km.

Alkisahnya, pagi Ahad tu lepas subuh, trus pecut laju sebab jam mase tu dah pkul 6am..kalO ikut enChik Google map, perjalanan dr rumah akak cik Runaway ke Putrajaya almost 1 hour...sO dengan kuasa Yamaha...ku press mOtor selajunyer..aCewah...mOto 110cc je, bleh bawak sampai 130km/h je...xkuasa mak nak modified bagi laju ~sambil tangan ni bahu.

Disebabkan Putrajaya tu wilayah yang asing bagi Cik Runaway, maka dalam perjalanan tu memg bertawakal je la...minta Allah permudahkan urusan. Yelah, jejak kaki ke Putrjaya tu masa ikut rombongan sekolah, then kali terakhir mase amek exam PTD, lepastu melopong je tgk tv event yang buat kat sane. Hehehe..xkuasa la nak poie sane xdo tujuan , buat habes minyak yo kato jiran den...ha...ha

Dah sampai Putrajaya, tercari-cari la Presint 7 sebab dalam web tu suggest park kat sane and naik bus yang disediakan. Disebabkan mase tu tengah cuak bercampur panic menjadikannya cunic..aGagaga..maka carik la jugak kat mane kawasan park n ride . Al kelurusan nyer Cik Runaway nie, maka tiada batang hidung mahupown stokin masam participant SCFR yang dijumpai..so dengan dengan hati yang berdebar-debar Cik Runaway pown bertanya la inChi guard kOt yg jaga kawasan tu, then depa bagi la suggestion jalan mana.
Haish..dh nama pown pompuan, dengan emosi yg cemas mcm nak lari Olimpik je kan, maka main hentam sajalah bawak motor tu. Ikut je la signboard n more kepada instinct yg bercelaru tu.



Nak dijadikan crite,ternampak la kawasan yg ada expo Karnival Belia tu, n nampak pulak org pakai bib and sport attire, so Cik Runaway pown carik la parking nak follow depa. Time kat tempat parking tu, tErjumpa pulak dengan  foreigner JePoon nie, rase mcm die pown nak lari.So dengan confident ikot la die sambil borak-borak macam ayam n itik..yelah , that guy x brape fasih n faham sgt English, so guna bahasa isyarat je la...


Huh..punyalah berjalan ke tempat event tu, tanpa ragu-ragu , pergilah carik registration counter  then tanya ..bla..bla..Mase tu xprasan yg tertera adalah Ekiden Run..patotlah mamat Jepon tu ade sebut Ekiden, dia koba ekiden means running dlm bahasa Jepon...dh la logo event tu pown leybih kurg sama dgn SCFR, seb baek tgk sekeliling,n rata-rata budak2 skolah n org jepOn yo..Cik Runaway tanyo balik kaunter, dia pown tak tahu SCFR tu kek mano.

Mase tu dh resah , lagi 10 minit je flag-off, dlm "cunic" tu, sempat la tanya direction ke Dataran Gemilang kat sorg abg nie, dia kan pkai tag Media..so bajet mesti tau nye Putrajaya nie.Sekali die pown ingat nie event SCFR..ces, rupanya anda tidak keseorangan wahai Cik Runaway..ngeh3..ade jugak org yg sosek mcm saya yea(^_^)..oh , kasihan disitu~


Nak dipendekkan cerita, sebab rasenyer dh boleh buat cerpen pendek cerite nie..ahaks, so alhamdulillah, Cik Runaway berjaya sampai ke Dataran Gemilang walaupon acara 8KM dh flag-off, sempat la kejar balik peserta lain sebab ada lagi peserta yg datang lambat time tu..so lari dgn diorang la kan. Walaupown bagi pandangan kaca mata atau contact lens org lain, buat ponek yo pagi-pagi bangun +sesat = penat berlari, tetapi cubalah anda diluar sane terjebak dengan aktiviti sihat nie, sure akan in lOve punye(bgantung kepada semangat n tahap lemak dibadan kan) hehehe..sebab berlari nie bukan hanya untuk menang tapi aktiviti nie beri inspiration untuk kita lakukan sesuatu sampai habis. Winning isn't everything, but it is how you finish it.

Jom berlari. 10 000 langkah setiap hari untuk mendapatkan jantung yang sihat. Banyak event2 larian n marathon sepanjang tahun kat Malaysia or oversea  , jadikan ia gaya hidup anda. Cewah~Sampai disini sahaja..nanti Cik Runaway akan cite macam mane boleh terjebak dengan acara larian nie...

p/s: Agak2 lepas nie Cik Runaway nak tulis cerpen la .. muahaha...panjang sgt entry nie yea. Semua nak di crite. Kene blajar ringkaskan crite nie..






Thursday, May 16, 2013

16 May ~ A Day to Remember


Bangun semua.....
Selamat Pagi Cikgu!!
Wah...harini 16 Mei bersamaan Hari Guru Malaysia!!
Kalo check Wikipedia nie , setiap negara merayakan hari guru pada tarikh yang berbeza.
Hari guru sedunia pula 5 Oktober setiap tahun.

Kenapa 16 Mei?? Why? Why??
Mengikut hasil carian Cik Runaway , 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru Malaysia bersempena dengan peristiwa penerimaan cadangan-cadangan  Laporan Jawatankuasa Pelajaran  sebagai Dasar Pelajaran yang lebih dikenali sebagai  Laporan Razak yang kemudiannya menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan.

Woo…begitu kisahnyer yea ..kata si Labu~

Sungguh besar jasa guru-guru pada kite kan. Tu guru disekolah, sebenarnya guru nie bukan yang mengajar di sekolah atau pusat pendidikan jea..tapi mereka  disekeliling kita yang sentiasa menjadi guru yang xbertauliah tapi memberi banyak ilmu dan  pengajaran yang sangat berguna. Maka hargailah dan raikanlah bersama mereka

Terima kasih cikgu sekalian. Semoga hidupmu diberkati Allah. Doa daripada anak muridmu sebagai bekalan yang berpanjangan bagi menghargai jasamu….


P/S:Time skolah rendah dulu ligat main kejar-kejar, sampai patah pembaris panjang penolong Guru Besar  hentak kat meja. Kuat jugak tangan Cik Runaway nie  sampai patah pembaris tu~huhu..
Seb baek kne amaran je...haish..memg nakal le Cik Runaway nie kan!